25/09/2017

GENEL MÜDÜRÜMÜZÜN KONUT VE YAPI GAZETESİ İLE RÖPORTAJI

Genel Müdürümüz Mustafa KARAKOÇ ‘un Konut ve Yapı gazetesine verdiği röportaj Karakoç: Verimli toprak kaybını önlemek istiyoruz BURKENT Genel Müdürü Karakoç ile firmanın çalışmaları hakkında konuştuk. […]

Genel Müdürümüz Mustafa KARAKOÇ ‘un Konut ve Yapı gazetesine verdiği röportaj

Karakoç: Verimli toprak kaybını önlemek istiyoruz

BURKENT Genel Müdürü Karakoç ile firmanın çalışmaları hakkında konuştuk.

23 Eylül 2017 Cumartesi 08:49

Bursa'daki verimli toprağı başka hiçbir yerde görmediğini belirten Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BURKENT A.Ş) Genel Müdürü Mimar Mustafa Karakoç BURKENT'in hedefinin verimli toprağın yeniden geri kazanılmasına öncülük etmek olduğunu söyledi

Bursa'da 17 ilçedeki hafriyat işlerinden sorumlu olduklarını belirten Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BURKENT A.Ş.) Genel Müdürü Mimar Mustafa Karakoç, halihazırda açık olan döküm sahalarına  günlük 800 – 1000 arasında aracın giriş yaptığını söyledi.

Mustafa Karakoç Kimdir?

“1967 Kayseri, Yahyalı doğumlu. Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık  Fakültesi'nden 1988'de mezun oldu. 1989'da Bursa'ya geldi. 1993 yılına kadar farklı şirketlerde mimarlık yaptı. 1993'te kendi  mimarlık ofisini açtı. 1994 yılında Yıldırım Belediyesi'nde meclis üyesi olarak görev yaptı. 1994-99 yılları arasında farklı görevlerde yer aldı. Recep Altepe başkanla birlikte mecliste görev yaptı. 2002'de AK Parti kurulduktan sonra tekrar belediye meclis üyeliği görevine davet edildi, 2004 yılına kadar  Ramazan Altınöz döneminde, Büyükşehir ve Yıldırım Belediyesinde AK Parti Meclis Üyeliği yaptı. Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcülüğü, ulaşım komisyonu, Yıldırım'da başkan yardımcılığı göreviyle beraber 2009 yılına kadar görev yaptı. 2009'dan sonra serbest mimarlık, gayrimenkul ekspertizliği, şantiye şefliği ve tarihi eser restorasyonu işleri yaptı. Fotoğrafçılık bölümünden mezun oldu. Gürakan Yapı Ltd. Şti. nde şirket ortağı olarak inşaat faaliyeti yürütmekte. 2013 yılından beri de Burkent A.Ş. de görev yapıyor. Ocak 2017 den beri genel müdür olarak görev yapmaktadır.”

 Hafriyat sektöründeki ilk işiniz?

“2014 yılında hafriyat saha işlemetciliğine başladık. İlk sahamız Hamitler TOKİ yanındaki saha olup 1,5 yıl içinde 43.000 araç döküm yapıldı. Daha sonra Nilüfer Akçalar sahamız, Mudanya Altıntaş, Kestel Erdoğanköy sahalarımız açıldı, ormandan bize geçen sahalar. Mudanya'daki Altıntaş sahamız şu an doldu. Biz Bursa'daki 17 ilçeden sorumluyuz. 17 ilçede açılacak sahaları açmakla yükümlüyüz.”

Kullanılan kaç saha var ve yakın zamanda açılacak kaç saha var?

“Akçalar, İğdir, Ümitalan, İkizce açık, Burhaniye'de iki etaplı bölümümüz var, geri kazanım tesisimiz var ve normal sahamız var. Geri dönüşümü daha cazip hale getirmek için, daha makul bir fiyata alıyoruz. Altyapı firmalarında geri dönüşümde yüzde 40 kullanma zorunluluğu kararı aldırdık.”

Toplamda açık alanların ne kadar kapasitesi var?

“İstanbul'daki gibi büyük alanlarımız yok, Bursa'da açılan sahaların çoğu 2 yılda doluyor ama bazı sahalarımızı 2 ayda doldurabiliyoruz. Bursa Büyükşehir içindeki tüm sahalar meclis kararı ile artık Burkent A.Ş. adına alınıyor. Bizimle bir protokol yaparak çalışıyor. Bademli'deki sahamız 2 ayda doldu, 4384 kamyonla 134 bin tonluk malzeme geldi, burayı daha sonra tarıma kazandırdık. Burada hafriyatçı kazanıyor, tarımcı kazanıyor, Bursa kazanıyor.”

Bunlar kontrol altında tutuluyor mu?

“Araçlarda GRPS sistemi var ve araçların nereye gittiğini ekrandan izleyebiliyoruz.”

Araçlar Burkent'e mi ait?

“150 tane hafriyat firması var. Örneğin, inşaatınız için bir hafriyatçıyla anlaşıyorsunuz, hafriyatçı daha sonra bize geliyor ve biz onunla anlaşma imzalıyoruz ve hafriyat için ona takip fişi veriyoruz, hafriyatçı bizim sahalarımıza döküyor. Burkentin araçları yok.”

İlk 6 ay içerisinde ne kadar hafriyat döküldü?

“Açık olan ve halen faal olan sahalarımıza yılbaşından beri 78 bin araç döküm yapmıştır. Döküm ve satış farklı birbirinden. Müşteri saha için ödemeyi yapıyor takip için fiş veriyoruz. Yıl içerisinde istediği zaman döküyor. Şunu söyleyebilirim günlük 800-1000 kamyon geliyor. Ayrıca güvenlik nedeniyle yağmurlu havalarda sahaları kapatıyoruz.”

Sahalar doldurulduktan sonraki süreç nedir?

“5 yıl sorumluyuz alandan. Yeşillendirme ve ağaçlandırma yapıyoruz. Orman bölge müdürlüğüyle beraber çalışıyoruz,  alanları 5 yıl sonra geri teslim ediyoruz.”

Bursa'nın daha ne kadar böyle alanlara ihtiyacı var?

“Şu anda 6 tane daha ormana müracaatlarımız var. 15 günde bir bizimle ilişkili olan kurumları ziyaret ediyoruz ve iletişim halinde kalıyoruz. Belediye'nin çevre daire başkanlığı asıl önde olan. Yeni yönetmelikle beraber 4 kurumdan görüş alıyoruz. Devlet Su İşleri'nden, Milli Parklar'dan, Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden, Müzeler ve Doğal Hayatı Koruma Müdürlüğü'nden görüş alıyoruz. Sonrasında orman müdürlüğünün belirlediği parayı Büyükşehir Belediyemiz yatırıyor, yer teslimi yapılarak izin belgesi düzenleniyor.”

Hafriyat işi tamamen Burkent'in sorumluluğunda mı?

“Burkent'in sorumluluğunda ve koordinasyonunda yapılıyor. Özel saha yeni açılmıyor, eskiden açılanlar varsa devam ediyor. 2016 Ekim ayından itibaren 5 yıl süreyle Burkent'e devredildi. 10 bin m³ altında yeriniz varsa vatandaş da açabiliyor.”

Müteahhitlerle olan ilişkileriniz ne aşamada?

“Müteahhitlerle olan ilişkilerimiz daha önemli aslında. Bizim beklentimiz şu, hafriyatçı kazsın, yüklesin ve depolama sahasına götürsün. Müteahhitler bizlere gelsin, fişleri, döküm evrakını onlar alsın, bizim beklentimiz bu. Benim kanaatim Bursa'da günlük 1500 kamyon hafriyat yapıyor ama tüm bu  kamyonların bir kısmı bizim sahamıza gelmiyor. Biz kaçakları takip ediyoruz ve gerekli cezalar encümence veriliyor. Araç şahıs aracı ise 50,795 TL, şirket aracı ise yaklaşık 152,925 TL dir.”

Kaç çalışan var Burkent'te?

“Bizim şu an 27 çalışanımız var. Yaklaşık 20 si sahada.”

Yeni dönemdeki hedef nedir?

“Ben 25 yıldan fazla Bursa'dayım. Bursa'daki verimli toprağı başka hiçbir yerde görmedim. Kaliteli toprakları hafriyat alanlarında görünce üzülüyorum. Bu konuda tarım müdürlüğüyle işbirliği yapmak gerekiyor ve bu toprakları tarıma tekrardan geri döndürmeliyiz. Balabancık'ta yeni bir yer kuracağız, Toprak geri kazanım tesisi açacağız.. Toprağı zenginleştirip, tekrar parklara, peyzaj toprakları vs gibi yerlere kazandırmayı hedefliyoruz. Bu proje için Belediyeye müracaatımızı yaptık. Bunu Tarım A.Ş ile birlikte yapacağız. Halden çıkan meyve atıklarını da fermante ederek toprağı daha da verimli hale getirmeye çalışacağız. Amacımız bu toprak tekrar kullanılsın, milletimiz faydalansın. Bursa'da ev tadilatı yapanların, ticari olmayanların hafriyatlarını ücretsiz alıyoruz. Bu çevre kirliliğini önlemek istiyoruz.” 

 

Kaynak: http://www.konutveyapi.com/roportaj/karakoc-verimli-toprak-kaybini-onlemek-istiyoruz-h1809.html

  • Tüm hakları saklıdır. © 2025
  • www.burkent.com.tr
bursa reklam ajansı,bursa site,bursa web sitesi,bursa e-ticaret,bursa grafik tasarım